Waarin verschilt BHV en EHBO?

2 min read
Waar in verschilt BHV en EHBO?

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de afkortingen BHV en EHBO. Bedrijfshulpverlening en Eerste Hulp Bij Ongevallen dus. Je bent niet de enige die zich afvraagt wat nu eigenlijk het verschil is. Want vaak zie je bij evenementen wel ergens EHBO staan, maar zal je op de werkvloer en binnen organisaties eerder denken aan de BHV. Waarin verschilt BHV en EHBO nu dan eigenlijk? Het is zeker waar dat er veel overlap zit in de twee, maar het verschil tussen BHV en EHBO zit hem in een paar aspecten. 

Wat doet de EHBO

EHBO richt zich op hulp bij ongevallen in de breedste zin. Vaak zijn ze te vinden op evenementen omdat er risico’s op de loer liggen van alcohol, zon en activiteiten waar mensen niet goed op voorbereid zijn of niet mee om kunnen gaan. Van flauwvallen tot gebroken ledematen tot aan pleisters voor schaafwonden – de EHBO is er voor alle ongevallen. Ook meer levensbedreigende dingen zoals een hartstilstand vragen om de hulp van de EHBO’er. Je kunt cursussen en trainingen vinden om je op te leiden tot EHBO’er. Veel van deze dingen horen ook in het takenpakket van de BHV.

Waar in verschilt BHV en EHBO?

Wat doet de BHV

Een bijkomende taak van de BHV is ontruiming en alarmering in geval van brand. Daarom zul je de BHV meer associëren met de werkvloer, waar je je in een pand bevindt. Evenementen spelen zich vaker buiten af. Ook de BHV’er leert tijdens een BHV cursus of training hoe om te gaan met mensen die zich onwel voelen tot aan levensbedreigende situaties. Een ander belangrijk onderdeel is dus communicatie in noodsituaties voor de BHV’er. Dit betekent niet dat je meer leert bij een BHV cursus. Bij een EHBO cursus leer je gerichter hulp verlenen, waar bij een BHV cursus ook aandacht besteed wordt aan communicatie en ontruiming.